Het project ‘Ode aan Ons Dorp’
Je bent lid van de fanfare, maandagavond is jouw avond. Met je instrument in de fietstas naar het repetitielokaal. Maar sinds december mag en kan dat niet meer. Dus zit je thuis.
Eerst haal je heel fanatiek iedere dag je instrument uit je koffer en oefen je je muziekstukken. Voor het geval dat. Naarmate de maatregelen voortduren wordt dat steeds minder en pak je je instrument steeds minder op. Regelmatig kijk je in je mailbox of het bestuur activiteiten organiseert. De stille periode wordt onderbroken voor het project ‘Happy New Year’. Je speelt je eigen partij van het ABBA-nummer thuis, neemt dat met beeld op met je mobiele telefoon en stuurt het aan dirigent Thomas Geerts. Hij zet alle muziek met de beelden onder elkaar. Het resultaat: een mooi filmpje van thuisspelende Erato-leden, ondersteund door nog mooier geluid. Samen muziek maken. We kunnen het nog.
Fysiek ontmoeten we elkaar eind april als we uitgenodigd worden voor opnames voor een digitale Dodenherdenking. Het hele orkest voelt het als ‘We mogen weer’. Bijna het hele orkest is dan ook aanwezig om mee te spelen. We zijn het nog niet verleerd.
Natuurlijk zijn er ook digitale ontmoetingen. Thomas verzorgt een workshop, er is een nieuwjaarsborrel op afstand. Ideeën worden gedeeld, waaronder een Ode aan Ons Dorp. Een eigen versie van Wim Sonnevelds lied ‘Mijn Dorp’, ondersteund door filmbeelden.
Een mooi idee, dat voortvarend wordt opgepakt.
Aggie Beemster, oud-leerkracht van de Bonifatiusschool en erkend cabaret-tekstschrijver, maakt een prachtige tekst, geïnspireerd op Spanbroek/Opmeer.
Met de professionele filmmakers van Filmmacht worden afspraken gemaakt over de invulling van de beelden.
Thomas maakt een nieuw arrangement van het nummer en stuurt dat aan de leden.
Om het project breder dan Erato te maken worden PlekZat!ters (muzikanten uit het dorp die deelnamen aan een ander Erato-project in de Kermistent Opmeer) uitgenodigd om mee te doen. Een groot aantal reageert positief, net als leden van musicalvereniging ‘Zang en Vriendschap’ die in een couplet willen meezingen. Ruud Koelemeijer, ook de zanger tijdens project PlekZat!, zal weer de lead zijn.
In februari zijn coronaproof de geluidsopnames in ’t Kerkhuys. Iedere muzikant krijgt 20 minuten om zijn partij in te spelen of te zingen bij Thomas. Hij heeft professionele apparatuur ingehuurd voor de opnames. Mede dankzij subsidie van Stichting Muziek Opmeer kon dit worden gerealiseerd. Het zijn spannende momenten voor de muzikanten: alleen je partij inspelen, terwijl je jezelf op de koptelefoon hoort.
In maart zijn de filmopnames. Op basis van een strak draaischema worden opnames bij Erato-leden thuis gemaakt. Zanger Ruud wordt op het podium van poppodium Pardoes gefilmd.
Maandag 31 mei, tijdens de eerste repetitie-avond dat het orkest weer bij elkaar mag komen, is de film in première gegaan. Deelnemers, sponsors, betrokkenen kijken ademloos en zijn lovend als ze zien wat wordt gepresenteerd: in de coronatijd, toch muziek maken op afstand, een fantastisch project. Een project, financieel mogelijk gemaakt door Stichting Muziek Opmeer en Stichting De Gemeenschapsveiling.
Inmiddels repeteren we weer wekelijks. Heerlijk. Met je instrument in de fietstas naar de repetitie. Zodat maandagavond weer jouw avond is. Maar dat muziek maken op afstand ook verbroedert bewijst ‘Ode aan Ons Dorp’.
Artikel Noordhollands Dagblad
Op dinsdag 15 juni verscheen een mooi artikel over het project in het Noordhollands Dagblad. Hier de versie in de digitale krant
Artikel Klankwijzer
In het juninummer 2021 van Klankwijzer, het digitale maandblad van de landelijke muziekorganisatie KNMO, stond op pagina 21 ook het artikel over Ons Dorp.