JANUARI begon zoals 2021 eindigde: geen wekelijkse repetities, elkaar weer niet mogen ontmoeten. Vanaf 17 januari mochten we weer samen spelen en samen muziek maken. Eerst nog met mondkapjes als je liep door de zaal, met coronacheck en richtlijn anderhalve meter; vanaf eind februari mochten we weer ‘normaal’ met elkaar omgaan.

MAART
Onder auspiciën van Muziek Opmeer worden er zaterdagmorgen muziek gemaakt in de bibliotheek. Zaterdag 5 maart waren ALLES KIDS en de leerlingen van Thomas uitgenodigd. Begeleid door pianist Tjesse Hoebe werden er solo-stukken gespeeld, maar ook speelde ALLES KIDS samen een paar nummers.

De fanfare richtte zich de eerste weken op opnames voor de Online DorpsQuiz die De Gemeenschapsveiling organiseerde op zaterdag 12 maart. Erato speelde fragmenten uit 5 musicals of films, de deelnemers moesten de titels noteren. Met behulp van professionele geluidsapparatuur werden de opnames gemaakt op 7 maart. De opnames kregen veel waardering van de deelnemers. 

Maandag 14 maart werd de Ledenvergadering gehouden. Jaarverslag en Financiële stukken werden goedgekeurd en vastgesteld. Een contributieverhoging werd aangenomen en er werd gesproken over de vraag hoe Erato zich kan laten zien en horen in het dorp, ook als de bezetting niet voltallig kan zijn i.v.m. werk en studie van leden. Een aantal interessante suggesties worden door het bestuur verder uitgewerkt.

APRIL
Zaterdag 2 april 
reed de fanfare mee in de uitgestelde carnavalsoptocht van De Deurdarsers. De ingehuurd wagen was te klein voor de grote opkomst. Dat betekende dat een aantal leden naast de kar liep wat een gezellige uitstraling kreeg. De Erato-kar kreeg van de jury de 2e prijs in de categorie wagens. Zegt dat iets over de kwaliteit van onze uitstraling of over de kwantiteit van de deelnemers?

Zondag 10 april organiseerde het bestuur een teambuildingsdag. Een dag waarin de leden werden uitgedaagd uit de comfortzone te komen. Voor deze dag was Jos Zandvliet van de Accu Fanfare uit Amsterdam gekomen. 
Jos heeft een hele eigen visie op fanfare en muziek maken. Op inspirerende wijze leidde hij ons in 2 sessies waarin 4 nummers werden ingestudeerd. Volgens zijn motto “”Laat de mensen niet naar jou komen, maar zoek plekken op waar veel mensen zijn””  speelden we vervolgens bij De Boet en op het sportterrein van VVS’46 voor het publiek onze nummers. Leuk om te doen, mooi om door hem geïnspireerd te worden.
Speciale vermelding krijgt juniorlid Jizz, die na een half jaar les nu al de solo mocht spelen in “”La Bamba””. En hoe!
De dag werd mede mogelijk geaamkt door Muziek Opmeer.

Maandag 18 april werd er niet gerepeteerd i.v.m. Tweede Paasdag.

Woensdag 27 april werd er niet gespeelt bij de opening van Koningsdag, iets wat niet alleen door Erato werd gemist.

MEI
Woensdag 4 mei 
luisterde de fanfare in een goede bezetting de Dodenherdenking op. Er was heel veel volk afgekomen op deze Dodenherdenking. Sophie dirigeerde, Menno speelde een fraaie ‘Last Post’, het orkest klonk mooi.

JUNI
Zaterdag 18 juni 
werd dan eindelijk de veiling-2019-kavel “”Feestend het jaar rond”” georganiseerd. Een avond vol muziek, spelletjes, quizvragen, hapjes en dranjes in het teken van de jaarfeesten. Een mooie avond met goede muziek en veel gezelligheid.

JULI
Maandag 4 juli
 werden een aantal leden in het zonnetje gezet vanwege het behalen van hun diploma: Henk Appel (trompet, theorie A), Sil ten Wolde (trompet, theorie en praktijk A). Het was tevens de laatste repetitie.

Zaterdag 9 juli opende de fanfare het RegioFestival bij het 100-jarig bestaan van brassband KnK – De Goorn. Een mooie afsluiting van het seizoen, Erato presenteerde zich met een goed-gespeeld vlot programma met muziek van o.a. Sting, Queen, Brian May (een mooie bugelsolo van Paula) en uit Cuba. De jeugdleden stalen de show met hun presentatie.

Augustus
Maandag 28 augustus 
startte het nieuwe seizoen.

Oktober
Maandag 10 oktober
 repeteerde de fanfare bij afwezigheid van Thomas onder leiding van Wouter Hakoff. Een ensemble oefende met ALLES KIDS de nummers voor het optreden van vrijdag.

Vrijdag 14 oktober speelde een ensemble van Erato tijdens de feestelijke bijeenkomst bij het 5-jarig bestaan van Stichting Muziek Opmeer.

November
Maandag 28 november 
organiseerden we een Inloop-repetitie: mensen die de draad weer eens willen oppakken, mensen die een fanfare-instrument spelen maar nog nooit in een orkest werden uitgenodigd om vrijblijvend een keer mee te komen spelen. Op de uitnodiging waren 9 muzikanten afgekomen, een mooi resultaat. Een aantal van hen overweegt serieus om te blijven, dan wel in de toekomst lid te worden.
Aan het begin van de repetitie repeteerde het Sinterklaas-ensemble voor de ontvangst van de Sint bij de Bonifatiusschool.

December
Maandag 5 december
 speelde een ensemble van Erato-muzikanten (18 stuks!) bij de ontvangst van Sinterklaas op de Bonifatiusschool. Dat het werd gewaardeerd bleek wel uit de mooie woorden (+banketstaaf) na afloop. Ook op de repetitie van 12 december was er een Sint-traktatie.

Zaterdag 10 december speelde ALLES KIDS met leerlingen van Crescendo – De Weere en Niedorps Fanfare, onder leiding van Thomas op het Leerlingenorkestenfestival in Opperdoes. Hier de opname van het beoordeelde werk: Castles of Scotland – James Pendleton. 

https://www.facebook.com/watch/?v=5649469788462419


Zondag 18 december 
speelden we bij De Boet op de kerstshow van het tuincentrum. Buiten was het -4 graden, binnen op de plek waar we stonden was het niet veel beter, zeker niet omdat we vlakbij de buitendeur stonden die continu open en dicht ging. Toch was het goed om weer eens voor publiek te spelen, al was het ook voor hen door de temperatuur afzien. Onze kerst- en top2000-muziek kon hen verwarmen, de warme chocolademelk in de pauze helemaal.
Het concert was de come-back van Ad v.d. Fluit op de trombone.

Stichting Award en het SJJO organiseerden in de week voor Kerstmis de Kerst4daagse in De Weijver. De sportzaal was omgetoverd in kerstsferen waar de hele week kerstactiviteiten voor jong en oud werden georganiseerd. Erato speelde woensdagmiddag 21 december met een ensemble (=ALLES KIDS + zij-instromers + ondersteuning) stemmige kerstmuziek. Esmée excelleerde als soliste op haar trompet.